Saturday, October 24, 2015

60. Međunarodni beogradski sajam knjiga!

Uoči sajma knjiga rešila sam da uradim mali post o tome šta ne biste trebali da propustite na sajmu, to jest o knjigama koje biste trebali barem da pogledate.

Na posebna te mesta vodim -Dženifer Niven

Teodor Finč je opčinjen smrću i stalno smišlja kako bi sve mogao da se ubije. Ali svaki put nešto ga u tome spreči. Violeta Marki živi odbrojavajući dane do mature, kada će pobeći što dalje od svog malenog grada u Indijani i što dalje od tuge za sestrom koju je izgubila.   Kada se Finč i Violeta oboje nađu na ogradi školskog zvonika, nije baš najjasnije ko je koga tu sprečio da ne skoči. A kada dobiju zajednički školski zadatak da otkriju „prirodne lepote“ svoje države, i Finč i Violeta će otkriti nešto važno. Finč ‒ da samo uz Violetu može biti svoj, uvrnut, duhovit momak koji život zaista živi i koji zapravo uopšte nije dežurni školski čudak. Violeta ‒ da samo kraj Finča može da zaboravi na odbrojavanje dana, jer bolje je proživeti ih i doživeti kad su već tu pred njom.   Međutim, kako Violetin svet počinje da raste i da se širi, tako Teodorov počinje neumitno da se smanjuje i sužava... dok  jedna devojka uči da živi od momka koji namerava da umre!


Crvena kraljica - Viktorija Ejvjard


Siromašni Crveni žive na samom dnu, a svetom vladaju Srebrni, ratnici nadljudskih moći, koji mogu da upravljaju vatrom, vodom, prirodom, da predviđaju, da isceljuju... Jedna Crvena devojka, Mer Barou, veruje da se taj svet nikada ne može promeniti. Kad neočekivano dobije posao služavke na dvoru Srebrnih, naći će se u središtu svega što najviše mrzi. Ali Mer nedugo zatim otkriva da, svojoj crvenoj krvi uprkos, i ona poseduje izuzetnu moć. Moć koja bi mogla da uzdrma kraljevstvo Srebrnih! Moć koja bi mogla da pokrene revoluciju! Ko će pobediti u svetu krvnih podela? Hoće li Crvena kraljica zavladati Srebrnim
svetom?





Mlađa - Pamela Redmond Satran

Lajza je uvek bila mladolika i to se nije promenilo čak ni kada je dobila sede. Međutim, kada je suprug ostavi, a ćerka dovoljno odraste da se osamostali, njena drugarica Megi odlučuje je da je u Lajzinom životu vreme za promene. Proslava Nove godine pokazuje da su farbanje kose i uske farmerice odličan izbor – momak koji je poljubio Lajzu bio je u pelenama dok je ona bila srednjoškolka. Lajza je uverena da ako niko ne pita za njene godine, ona ne mora da ih pominje. Pitanje je samo kolike su šanse da bude uhvaćena u laži?






Osmeh za svaki dan - Jelica Greganović

Što ja volim emancipaciju, prosto je obožavam. Moje pretkinje za emancipaciju čule nisu, zato su rmbale kao robovi vascelog života, a onda je jedna od mojih baka načula da tako nešto postoji i odlučila da to u svoje dobro iskoristi. Završila je učiteljsku školu i od tada je em radila kao učiteljica, em rmbala kao i sapatnice iz druge rečenice.
„Zašto svoj život otkrivamo u tuđim pričama? U Osmehu za svaki dan Jelica Greganović ispisuje sopstvene, one sasvim lične i porodične priče, otkriva nam male porodične tajne, i sve bi bilo gotovo idlično da ih spisateljka ne iskazuje i u prenosnom značenju. Dozom samoironije, pomalo burleskno, ona svojstvenim stilom otkriva da biti u svojoj priči u ulozi žene, majke i spisateljice i ne može biti drugo do ’slatka’ patnja... pa se sve češće pitam jesmo li si kazna ili nagrada?“ Mirjana Marinšek Nikolić, književnica

Ova knjiga nudi više od neobuzdanog smeha – umeće da se živi život, svaka njegova sekunda. Živeti i smejati se neobuzdano i glasno zadaci su koji ne mogu da se odlože za kasnije.

Crno srce - Sali Grin

Koga da ubiješ? Kome da veruješ? Koga da voliš? VREME JE ZA ODLUKE.

NEJTAN BIRN JE U BEKSTVU.

Bele veštice ga progone. Crne ga mrze.

Dobio je moćan dar od oca, nemilosrdnog ubice, ali ne može da ga zauzda.

Vodi se rat između crnih i belih veštica, ali on ne može da odabere stranu.

Opasnost vreba sa svih strana, ali najveća se krije možda upravo u njemu.

Očaravajući nastavak velike debitantske senzacije Bela vrana, romana ovenčanog književnom nagradom Voterston za najbolji tinejdžerski roman u 2014. godini.

Napomena:
Ovo nisu knjige koje sam ja pročitala i koje lično preporučujem, već one o kojima se u poslednje vreme neprestano priča i koje su privukle ogromnu pažnju stranih čitalaca!

2 comments:

  1. Joj ja planiram da nabavim "Crvenu kraljicu" i "Peti Talas" Rik Jensija pošto će film izaći sledeće godine i želim prvo da pročitam knjigu :)
    Mnooogo mi se dopada tvoj blog i zaista želim da se učlanim, međutim nešto neće da radi Join dugme :/ Ali nema veze navraćaću s vremena na vreme pa kad uhvatim novi post uhvatila sam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. " Peti talas " i ja planiram da pročitam, ali nikako da stignem, a " Crvenu kraljicu " jedva čekam da nabavim na sajmu :D Drago mi je da ti se sviđa ovaj blog, i hvala ti što si mi rekla za Join dugme. Sada je to popravljeno, pa ako želiš možeš da se učlaniš.♥♥

      Delete