Tuesday, November 10, 2015

Ako ostanem - Gejl Forman

Osećam se kao da već dugo nisam uradila recenziju, i samo njihovo pisanje mi nedostaje.
Za ovu knjigu ste već verovatno svi čuli, možda čak i samo zbog popularnog filma koji je na temu nje urađen. Danas ću vam osim recenzije predstaviti i malo poređenje između filma i knjige.

A za sve one koji nisu pročitali knjigu, samo da na pomenem da vam ovom recenzijom neću otkriti nikakve bitnije detalje pa je svejedno možete pročitati nezavisno od toga da li ste pročitali knjigu.

Opis i recenzija knjige " Ako ostanem " :

Delo govori o mladoj violončelistkinji Miji Hol, koja nakon saobraćajne nesreće ostane negde " između " života i smrti. Na taj način ona može da posmatra svet oko sebe, a niko je ne može videti ili osetiti njeno prisustvo. Mija osim što prati događaje koji se dešavaju njoj ( tačnije njenom telu ) i njenoj porodici ona se i priseća svih važnijih događaja u svom životu. Kada saznaje da je izbor života ili smrti samo na njoj mora doneti najtežu odluku u svom životu.

Knjiga je poprilično kratka, ali u tih 150 strana ipak ništa ne ostaje nedorečeno. Pisana je u vidu retrospektive, sa povremenim prikazima trenutnih dešavanja. Dosta se lako čita jer i knjiga sama po sebi pripada tinejdžerskoj literaturi.

Mijin lik je dosta dobro opisan i lako je poistovetiti se sa velikim delom situacija kroz koje je ona u životu prošla. Iako kao i većina knjiga istog žanra prikazuje ljubav između dva tinejžera, jedna je od retkih koja je ne idealizuje već priča i o mnogobrojnim problemima koje donosi veza kada imate sedamnaest godina.
Mijin deda, ujedno i verovatno moj omiljeni lik, jedini je koji shvata da ona možda nema snage da nastavi da se bori i iznosi svoje razumevanje prema kojoj god odluci ona donese. Kim, Mijina najbolja prijateljica, Adam, Mijin dečko, ali i svi drugi naravno pokušavaju da joj pokažu koliko je vole, kao da ona to već ne zna, i koliko im je ona u životu potrebna.

Izgubivši najužu porodicu, Mija gubi snagu da se bori, ali da li je to njena konačna odluka?

Pogledajte stanje knjige ako ostanem u knjižarama:
http://knjige.pravac.com/knjizara/ako-ostanem-gejl-forman-30245/

Poređenje filma i knjige:

Film, kao i većina adaptacija koje se prave na osnovu knjiga, poprilično je dobro urađena. Obuhvata sve bitnije stvari i možda jedina stvar koja mi je zasmetala je ta da je Tedijev lik drugačije prikazan nego u knjizi, zašta ja smatram da nije bilo potrebe.
Džulijard- fakultet na koji Mija želi da ide i od kog čeka pismo da vidi da li je prihvaćena. U filmu je prikazano kako je Adam otvorio pismo i govori joj da je prihvaćena, dok se to u knjizi uopšte ne dešava.

Jednostavna se razlozg pod kojima je Mija donela odluku drugačiji nego onaj koji je prikazani u knjizi, pa se može dobiti pogrešan utisak. Sve u svemu film je jako dobar i svakako ga vredi pogledati...

No comments:

Post a Comment