Tuesday, September 8, 2015

September TBR!

Znam da je sada već 8. septembar, i da sam ovakav post trebala da objavim mnogo ranije, ali je moj izbor za septembar ostao ne promenjen, pa i nije neki veliki problem.
Pre svega, za sve one koji to možda ne znaju TBR znači " To Be Read " ili ti one knjige koje nameravate da pročitate. Pošto je ovo septembarski TBR, ovo su samim tim knjige koje ja planiram da pročitam do kraja septembra.
Ima ih samo dve, pošto je škola već počela, i neću imati toliko vremena, barem ne ovog meseca.

Hamlet - Vilijam Šekspir

Hamlet je jedna od lektira koje treba da pročitam ove godine, tačnije do kraja septembra, pa je očigledno zašto je jedan od moja dva izbora.

“Hamlet” je prva od Šekspirove „četiri velike tragedije", u koje još spadaju “Kralj Lir”, “Otelo” i “Magbet”, napisana 1601. godine, na samom početku njegovog „tragičnog perioda". Od Hamleta možda ima formalno savršenijih, ali izvesno, ne i bogatijih tragedija. Postala je vrlo popularna čim je napisana, preživela je sve smene književnih ukusa i do danas je ostala verovatno najčitanije među klasičnim delima dramske literature uopšte. Jedan od razloga te trajne privlačnosti ovog dela je sama priča o danskom kraljeviću, koja je do te mere duboko ljudska da i najrazličitiji čitaoci i gledaoci nalaze u njoj nešto što ih uzbuđuje i što spremno prihvataju. Odavno je primećeno da svako doba, svaka generacija, pa i svaki čovek, imaju svog Hamleta. Jedna od velikih tragedija možda najvećeg svetskog dramskog pisca, Viljema Šekspira, „Hamlet“ je priča o danskom kraljeviću kome duh njegovog oca, koji noću pohodi bedeme kraljevskog zamka Elsinor, potvrđuje sumnje da mu je oca ubio stric, koji se ubrzo posle toga oženio majkom Hamletovom i praktično uzurpirao presto, koji je trebalo da pripadne Hamletu. Hamlet se duhu obavezuje da će oca osvetiti, a zaplet tragedije počiva na dvojnosti njegovog karaktera i posledičnim dvoumicama njegovim, i raskoraku između nauma i delanja. Osveta se, na kraju, postiže, ali po tako strahovitu cenu da su njen smisao i svrsishodnost, kao i motivi Hamletovi, jamačno dovedeni u sumnju. „Hamlet“ važi za jednu od „najprestižnijih“ Šekspirovih drama i verovatno je najčešće izvođena, a korišćena je za bezbrojne filmske i televizijske adaptacije.

Gospodin Mercedes - Stiven King

Knjigu koju sam započela još krajem avgusta, i svakako se nadam da ću je u narednih par dana završiti, zbog Hamleta, koga moram da pročitam.

Budite spremni za nezapamćeni rat dobra i zla... U sudbonosnoj trci s vremenom, tri nesvakidašnja heroja pokušaće da zaustave zlo koje svom silinom juri na ljudske živote. Opsednut ubijanjem, lišen savesti i na ivici razuma, on je uvek jedan korak ispred svojih progonitelja... U gradiću ophrvanom nevoljama, u hladno praskozorje, stotine ljudi čeka u vijugavom redu pred vratima sajma zapošljavanja. Trpe hladnoću i umor pritisnuti očajanjem. Odjednom, pred njih iskrsavaju blistavi farovi mercedesa, a automobil se zaleće pravo na unezverenu masu. Za bekstvo je već prekasno. Ubica gazi ljude, vraća se unazad i ponovo juriša na njih. A onda u gustoj magli nestaje sa krvavog poprišta. Jedini trag ka zločincu je misteriozna klovnovska maska pronađena na sedištu suvozača. Na drugom kraju grada, mesecima kasnije, penzionisanog detektiva Bila Hodžiza progoni nerešeni zločin iz prošlosti. Kada pismo ubice iz mercedesa dospe do njegovih ruku, Bil shvata da zlikovac sprema novi napad, još stravičniji od prethodnog. Dok sat otkucava, zahuktava se sve zamršenija igra mačke i miša, a Bil sa svoja dva neočekivana saveznika daje sve od sebe da razreši zagonetku i spreči katastrofu...

2 comments:

  1. Ahhh slucajno sam pronasla tvoj blog i odmah ga zapratila. Obozavam da citam i jako mi se svidja sto ima i takvih blogova. Hamleta sam planirala da procitam ovako za sebe jer prosto treba procitati i neko tako svetsko remek-delo.☺♥

    Na mom blogu je novi smesan post o mojoj skoli pa pogledaj.☺ I uclani se ako mozes. :)
    http://worldarounyo.blogspot.rs/

    ReplyDelete
  2. Drago mi je da ti se sviđa ovakva vrsta bloga, i svakako se slažem s' tobom po pitanju toga da bi svako trebao da pročita Hamleta..

    Sad baš idem da vidim tvoj blog :)

    ReplyDelete