Wednesday, September 2, 2015

Eleonora & Park - Rejnbou Rauel

Izdavač: Dereta 
Godina izdanja: 2014
Broj stranica: 324
Povez: broširano
Format: 21 cm
Pismo: Latinica
ISBN: 987-86-7346-966-9

Opis:
Ovo je priča o dvoje buntovnika, Eleonori i Parku, čiji putevi su se ukrstili na čudesan način. Oboje veoma dobro znaju da prva ljubav nikad ne traje večno, ali su dovoljno hrabri i očajni da ipak pokušaju da to i ostvare. Kada Eleonora bude srela Parka, i mi se susrećemo s našim prvim ljubavima i svim teškoćama koje one donose. Ovo je roman o tinejdžerima, ali tema je toliko univerzalna da će svako ko je išao u srednju školu moći da se poistoveti sa našim junacima.
Eleonora je nova u kraju, njena razbarušena riđa kosa i pocepana odeća nimalo joj ne pomažu da se uklopi u novu sredinu. Parka će sresti u školskom autobusu. Iako sede zajedno, nikada ne progovaraju ni reč, sve dok Park ne primeti da Eleonora krišom viri u stripove koje je stalno čitao, odudarajući tako od ostalih dečaka opsednutih sportom. Vremenom, stripove okreće sve više ka njoj kako bi i ona mogla da ih čita. Tako počinje njihova ljubavna priča.
Polako, veza Eleonore i Parka se razvija, jedno drugom prave kompilacije na kasetama (radnja je smeštena u jednoj školskoj godini, 1986), raspravljaju o herojima iz X-mena, sve dok ne shvate da im je vožnja u školskom autobusu omiljeni deo dana. Ipak, stvari nisu tako jednostavne: Eleonoru maltretiraju druga deca u školi, a kod kuće je čeka još teža situacija u porodici. Parkovim roditeljima se u početku i ne sviđa njegova čudnjikava devojka.
Ovo je priča o dvoje ljudi koji se bezgranično vole i koji veruju da mogu prevazići sve prepreke koje im stoje na putu ka sreći.

Recenzija:

Rejnbou Rauel se proslavila knjigom Fangirl, koja još uvek nije prevedena na srpski. Iz nekog razloga Dereta je odlučila da prevede prvo Eleonora & Park, iako je ona dobila znatno manje pažnje čitalaca.

Ne mogu reći da je ova priča nešto nesvakidašnje, u današje vreme ima dosta priča na sličnu temu. Srednja škola je nešto kroz šta je većina nas već prošla ili će uskoro. Zato je možda ona i tako dobra za opisivanje, uvek se možete pronaći u nekom od likova ili pak lako poistovetiti sa celom pričom. Ja sam bila pomalo skeptična po pitanju ove knjige, jer me posle čitanja " Gradovi na papiru " i nisu baš privlačile one u kojima je radnja smeštena baš u tu ustanovu.

Priča nam daje i Eleonorinu i Parkovu perspektivu, što nam pomaže da još bolje sagledamo likove ponaosob, da vidimo o čemu oni misle i šta rade.
Od prvog trenutka kada Eleonora ulazi u školski autobus, sreće se sa onim kroz šta i mnogi drugi srednjoškolci prolaze, prekorni pogledi i neprihvatanje.
Činjenica da se ona ne menja i da ostaje dosledna sebi i nakon nečega takvog pokazuje koliko je ona jaka kao osoba, i učiniće da je samo volite još više.
Park je potpuno drugačiji, on je zahvalan što postoje osobe kao Eleonora, pa on nije taj koga maltretiraju.
Trenutak kada on počinje da joj ostavlja časopise i pravi kasete, je i trenutak kada se njihova ljubav rađa. Nakon toga, svaki njihov razgovor, razmenjen dodir ili želju da budu konstantno zajedno, učiniće da se samo još više zavolite njih kao likove, a i priču generalno. Njihova ljubav ima sve čari prve ljubavi, predstavlja sve ono što bi ona i trebala da predstavi.
Dok čitate o njihovoj ljubavnoj priči u početku i ne shvatate koliki teret oni moraju da nose sa sobom i šta sve moraju proći da bi bili zajedno.

Kako se njihova priča odvija, situacija u Eleonorinoj kući postaje sve gora. Bila je već jednom izbačena iz kuće i pribojava se da bi se to moglo ponovo desiti.
Bez obzira na sve, Park je uvek stajao na njenoj strani i zato mi ga je ponekad i bilo žao kada bi Eleonora bila hladna prema njemu.
Njihova veza nije bila savršena, kao što ni jedna nije, postojale su svađe između njih, ali su pokazali kako je svaki problem moguće premostiti, uz dosta ljubavi.
Eleonora se čak sprijateljila i sa onima koji su je maltretirali, pokazavši nam da iako se na početku čini da smo potpuno različiti, to često i nije tako, uvek imamo barem nešto zajedničko.

Eleonorina majka je jedan od malobrojnih likova koji mi se nisu svideli, iz razloga što je uvek rađe birala svog muža nego ćerku, konstantno pravivši loš izbor. Tolika ljubav prema njemu ( a možda ne i prava ljubav, već želja za muškom figurom u svom životu ) ih je udaljila i dovela do lošeg odnosa.

Kraj ove knjige je nešto što me je svakako jako iznenadilo. Način na koji se završila vas tera da se ipak zapitate dosta stvari. Na neki način je i ostala nedovršena....

Moja ocena za ovu knjigu je:
★★★★✰

Pogledajte dostupnost knjige Eleonora & Park - Rejnbou Rauel u knjižarama:
http://knjige.pravac.com/knjizara/eleonora-i-park-rejnbou-rauel-44499/

No comments:

Post a Comment