Sunday, January 31, 2016

January Wrap Up & February TBR

January Wrap Up:

1. Na Posebna te vodim mesta - Dženifer Niven

O ovoj knjizi sam pričala bukvalno bezbroj puta, a našla se i u moja prethodna dva posta pa neću previše dužiti pošto pretpostavljam da ste već čuli sve što se nje tiče

Opis:

Teodor Finč je opčinjen smrću i stalno smišlja kako bi sve mogao da se ubije. Ali svaki put nešto ga u tome spreči. Violeta Marki živi odbrojavajući dane do mature, kada će pobeći što dalje od svog malenog grada u Indijani i što dalje od tuge za sestrom koju je izgubila. Kada se Finč i Violeta oboje nađu na ogradi školskog zvonika, nije baš najjasnije ko je koga tu sprečio da skoči. A kada dobiju zajednički školski zadatak da otkriju „prirodne lepote“ svoje države, i Finč i Violeta će otkriti nešto važno. Finč – da samo uz Violetu može biti svoj, uvrnut, duhovit momak koji žiovt zaista živi i koji zapravo uopšte nije dežurni školski čudak. Violeta – da samo kraj Finča može da zaboravi na odbrojavanje dana, jer bolje je proživeti ih i doživeti kad su već tu pred njom. Međutim, kako Violetin svet počinje da raste i da se širi, tako Teodorov počinje neumitno da se smanjuje i sužava... dok jedna devojka uči da živi od momka koji namerava da umre!

Moju recenziju na temu ove knjige možete pogledati OVDE.

2. Veliki Getsbi - F. Skot Ficdžerald

Ova knjiga je bila na spisku onih koje želim da pročitam tokom ove godine ( TBR for 2016 ) i drago mi je što sam uspela da je pročitam već tokom prvog meseca.
Ne volim da pravim recenzije na temu klasika, pošto su te knjige već dobro poznate i smatram da ja nisam kompetentna da ih kritikujem. Međutim, mogu da napravim mali " book talk " i da vam u njemu približim temu ovog dela ako želite.

Opis:

Veliki Getsbi, treći roman F. Skota Ficdžeralda predstavlja najveće dostignuće njegovog stvaralaštva i već generacijama oduševljava čitaoce. Kao izuzetno pronicljiv uvid u dvadesete godine prošlog veka, takozvano doba džeza, ovaj roman donosi priču o mladom Niku Karaveju i njegovom tajanstvenom susedu Džeju Getsbiju. Uvlačeći Nika u čarobni svet glamuroznih zabava, harizmatični i prebogati Getsbi neće prezati ni od čega kako bi osvojio srce lepe Dejzi Bjukenon. Međutim, on i ne sluti da će na taj način pokrenuti niz događaja koji će se završiti tragedijom. Pravi književni klasik VELIKI GETSBI jedan je od najvećih romana dvadesetog veka.February TBR:

1. Crvena kraljica - Viktorija Ejvjard

Započela sam je još pre nedelju dana, ali ću je završiti tek početkom februara, tako da tehnički spada u TBR za februar.
Ne želim da pričam previše o njoj dok je ne privedem kraju pošto ću verovatno napraviti recenziju, a i ne znam kakvo ću imati mišljeje o njoj kada je završim.

Opis:

Siromašni Crveni žive na samom dnu, a svetom vladaju Srebrni, ratnici nadljudskih moći, koji mogu da upravljaju vatrom, vodom, prirodom, da predviđaju, da isceljuju… Jedna Crvena devojka, Mer Barou, veruje da se taj svet nikada ne može promeniti. Kad neočekivano dobije posao služavke na dvoru Srebrnih, naći će se u središtu svega što najviše mrzi. Ali Mer nedugo zatim otkriva da, svojoj crvenoj krvi uprkos, i ona poseduje izuzetnu moć. Moć koja bi mogla da uzdrma kraljevstvo Srebrnih! Moć koja bi mogla da pokrene revoluciju! Ko će pobediti u svetu krvnih podela? Hoće li Crvena kraljica zavladati Srebrnim svetom?

2. Prokleta avlija - Ivo Andrić

Nije bila moj lični izbor, ali je moram pročitati za školu, tako da se i ona našla na ovom spisku. Genetalno gledano, lektire koje sam dosada čitala za školu su mi se svidele tako da se nadam da ova neće biti izuzetak.

Opis:

Carigradski zatvor, nazvan Prokleta avlija, sa svojim simbolički šarenim svetom, spojio je jednog skromnog, poštenog i nedužno optuženog bosanskog fratra i razočaranog, životom otrovanog i fikcijom opsednutog turskog bogataša. Svet Proklete avlije, koja kroz svoju utrobu propušta sve vrste ljudskih grehova i poroka i čija je nepregledna raznolikost pomno nadgledana zastrašujućim očima upravnika Latifage Karađoza, mesto je sa vrlo upečatljivim likovima i sudbinama. Ipričana smirenim rečenicama koje su izraz istančanog umeća pripovedanja, kao i unutrašnjom dinamikom koja obuhvata čitavo delo, Prokleta avlija je nedvosmisleno jedno od najboljih ostvarenja u celom Andrićevom bogatom književnom opusu.

2 comments:

 1. Jejj, konačno novi post od tebe. :D
  Super je, volim da čitam ovakve tipove postova. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Drago mi ja da ti se sviđa ovakav tip posta, ja konstantno pokušavam da ih radim jednom mesečno ali se svaki moj pokušaj završi neuspehom. :/

   Delete